Dünya hayal edenler ve bunları inşa edenler üzerinde yükselirken, kuralları ve riskleri düşünenler tarafından da korunuyor ve düzenleniyor. İki taraf da iyi ki var.
Bu inovasyon ve regülasyon dengesindeki üç gelişmeyi ve bunların düşündürdüklerini derledim:
1. Endless Academy: Kişiye Özel Öğrenme
Veri analizi ve bilimi gibi konularda online kurslar sunan Dataquest.io ile tanıdığım Vik Paruchuri, yapay zeka ile güçlendirilmiş yeni online öğrenme platformunu tanıttı. Endless Academy’de öğrenmek istediğiniz konunun başlığını, alt başlıklarını, derinlik düzeyini ve içinde ne tür içeriklerin (yazı, video, görsel vb) olacağını belirliyorsunuz ve o da size uygun bir kurs oluşturuyor. Ben tenisle ilgili bir kurs oluşturup denedim. Sonuç fena olmadı. Siz de kendiniz için buradan deneyebilirsiniz!
Gelin şimdi bunun birkaç adım ötesini hayal edelim. Bu paltformda şunları da yapabilsek mevcut eğitim sistemleri nasıl dönüşür?:
Platform;
- Geçmiş öğrenme yolculuğum hakkında bilgi sahibi (okuduğum bölümler, aldığım kurslar, tamamladığım testler, sertifikalarım, deneyimlerim vb) Dolayısıyla bilgi ve beceri düzeyimi biliyor;
- Öğrenme hedeflerimi çok net şekilde biliyor;
- Bilgi ve beceri boşluklarımı biliyor;
- En iyi ne tür materyallerle ve ne düzeydeki içeriklerle öğrenebileceğimi tahmin edebiliyor;
- Bana özel değerlendirme sistemi geliştirebiliyor.
Bu durumda okullarda herkes için aynı müfredattan artık bahsedebilir miyiz?
Tamamen kişiye uygun müfredat/program konusunu çözüyorsak; okulun, eğitim sisteminin ve öğretmenlerin asıl işlevi neye dönüşür?
2. Harvard’ın Meşhur CS50 Dersinden “CS50 Bot”
EdX üzerinden herkese açık olarak verilen, bilgisayar bilimine giriş niteliğindeki bu ders, bugüne kadar 4.3 milyon kişinin kayıt olduğu, online eğitim tarihininin en popüler derslerinden biri. Dersi veren hoca David M. Jalan, öğrencileri kod öğrenirken destekleyecek bir chat bot geliştirdiklerini açıkladı.
Bu haberin ilginç kısmı şurada: Jalan, ChatGPT ve Git Hub Co-pilot gibi yapay zeka araçlarının kod yazarken “fazla yardımcı olduğunu” söylüyor. Yani bu araçlar kodu öğrenciye doğrudan veriyor. Bunun yerine; Harvard kendi özelleştirilmiş Chat Bot’unu yaratarak, öğrenciye kodu doğrudan vermeyen ancak onu koda yönlendiren bir bot oluşturduklarını söylüyor. Böylece, öğrenciler kod hatalarını düzeltmek, tasarımlar hakkında geri bildirim almak ve hata mesajları ve kod satırlarıyla ilgili sorular sormak için bu botu kullanabilecek.
Yazılım geliştiriciliği, kod otomasyonu sayesinde dönüşmeye başlayan mesleklerin başındayken; kodlama eğitiminin nasıl olması gerektiği ile ilgili de bazı önemli sorularla baş başayız. “İnsan geliştirici“nin alan yetkinliği ve uzmanlığı, yapay zeka ile iş birliği içinde çalışırken önemli olmaya devam edecek diye düşünüyorum. Dolayısıyla, kodlama eğitiminde yapay zeka araçlarını müfredata entegre ederken teknik yetkinliği ve uzmanlığı geliştirme odağını korumaya devam edeceğiz.
3. UNESCO’dan Eğitimde Politika Üreticiler için Yapay Zeka Rehberi
Gelelim teknolojinin hızına yetişemeyen regülasyonlar konusuna. Bu kısmı da teknolojinin gelişimi ve sunduğu fırsatlar kadar önemli. Eğitim alanında UNESCO geçtiğimiz günlerde “AI and Education: A Guidance for Policy Makers” adında bir rehber yayımladı. Okullar ve üniversiteler olarak yapay zeka rotamızı belirlerken ışık tutacak bu rapor, yapay zekanın yarattığı potansiyelden, öne çıkan becerilere, etik ve kapsayıcı eğitime kadar birçok kritik konuyu kapsıyor.
Bir sonraki yazıda yine görüşelim!