Yapay zeka hızla gelişirken eğitimci olarak nereden başlamalıyım diyenler için, kendi öğrenme sürecim için de faydalı bulduğum birkaç pratik ipucunu derledim.
Doğru Öğrenme Kaynaklarıyla Yapay Zeka Teknolojisini Tanımak
Şaşmayan ilk adım okuryazarlık edinmek. Bu alan size tamamıyla yabancı olabilir; teknoloji, veri veya yazılım dünyasına uzak hissediyor olabilirsiniz. Bunların hiçbiri yapay zeka teknolojisinin temel anlamda nasıl çalıştığını öğrenmek için bir engel değil. Bu alanı daha yakından tanımak, okuryazarlık düzeyinizi artırmak için, kendim için de faydalı bulduğum bazı yöntemleri aşağıya bırakıyorum.
– Kısa Online Kurslar Alın:
- AI for Everyone: Coursera üzerinden erişebileceğiniz, Andrew Ng tarafından hazırlanıp sunulan hiç eskimeyen ve yapay zekayı şiir gibi anlatan bir kurs.
- Generative AI Learning Path: Yakın süre önce Google’ın yayımladığı ve en güncel yapay zeka konularını temel seviyeden başlayıp daha teknik seviyeye kadar ele alan muazzam ücretsiz bir kaynak.
- Generative AI and ChatGPT: Kubicle’ın sunduğu, temel seviyede üretken yapay zeka, ChatGPT, olası iş vaka ve uygulamalarını ele alan bir başka kaynak.
Hepsi ücretsiz olan bu kurslar sayesinde bu teknolojinin yalın ve teknik olmayan bir anlatımla ne olduğunu, nasıl çalıştığını, farklı sektörler için kullanım alanlarını, risklerini ve kısıtlamalarını öğrenebilirsiniz.
– Prompt Tasarımı Öğrenin:
Bu öğrenme sürecinin önemli bir parçası ise, ChatGPT gibi dil temelli araçlarla nasıl konuşmamız gerektiğini öğrenmek. Bu yüzden de “prompt” tasarımı önemli. Kötü “prompt”larla oldukça işe yaramaz ve hayal kırıklığına uğratan sonuçlar elde edebilirsiniz. Bu da yapay zekaya ön yargı geliştirmeye yol açabilir.
Bunun için Generative AI ile hayatımıza giren “Prompt Engineering” alanına dair oldukça açıklayıcı kaynaklara erişebileceğiniz Promptengineering.org’a göz atmanızı tavsiye ederim. Özellikle bu yazıda, etkili promptlar oluşturmanın adım adım yollarını öğrenebilirsiniz.
Doğru Sosyal Medya Bağlantılarıyla Güncel Kalmak
Kendi öğrenme sürecime en çok katkı sağlayan yollardan biri benim için halen sosyal medyada bağlantıda olduğum kişiler. Özellikle son zamanlarda LinkedIn bağlantılarım sayesinde müthiş kaynaklara ve ilham verici yazılara erişim sağlayabiliyorum.
Birçoğu arasında en ilham verici bulduğum ilk dört bağlantı önerim:
Dr Phillipa Hardman: Öğrenme bilimi ışığında, eğitime yapay zekayı entegre ederek nasıl daha iyi öğrenme tasarımları yaratabileceğimize dair paylaşımlar yapıyor. Phillipa’yı buradaki yazı dizisinden de takip edebilirsiniz.
Dan Fitzpatrick: Müthiş üretken bir eğitim profesyoneli. Eğitimciler için oldukça pratik kaynak ve yazılar paylaşıyor. Dan’in yazı dizisine buradan erişebilirsiniz.
Jason Gulya, PhD: Yapay zeka konusunda hem yenilikçi ve vizyoner hem de eleştirel düşünceyi elden bırakmıyor. Jason’ın LinkedIn gönderilerini takip edebilirsiniz.
Sean McMinn: Daha çok yükseköğretim alanı ve değerlendirme süreçlerinde yapay zeka konusuna ilgiliyseniz takibe alın. Yazıları için ise Fantasy Education.
İşinizde Üretkenliğinizi Geliştirecek Yapay Zeka Kullanım Denemeleri Yapmak
Yapay zekayı öğrencilerle kullanmaya başlamadan önce en güvenli yol, kendi işimizde kullanarak birinci elden deneyim kazanmak iyi bir başlangıç. Önce siz somut faydalarını, püf noktalarını, risk ve kısıtlamalarını deneyimlerseniz eğitim-öğretim ortamlarında öğrencilerin kullanımına dair daha güvenli kararlar verebilirsiniz.
Eğitimcilerin günlük işlerinde yapay zeka araçlarının en önemli kullanım alanlarından bazıları:
- Ders planlama
- Materyal geliştirme
- Quiz, proje, ödevler hazırlama
- Öğrenci çalışmalarına geri bildirim sağlama
Bunlar için doğru promptlarla halihazırda ChatGPT’den faydalanmak mümkün. Alternatif olarak, ChatGPT teknolojisini kullanarak geliştirilmiş, öğretmen/eğitimcilere özel platformlar da yaygın olarak piyasaya sürülmeye başladı. Bu platformlar sayesinde, sadece birkaç dakika içinde bütün bir ders planını oluşturabilir, sunumlar hazırlayabilir veya quiz soruları oluşturabilirsiniz. Yapay zeka işin önemli bir bazını sizin için oluşturacak; siz de istediğiniz noktada düzenleme ve geliştirmeleri sağlayabilirsiniz. Kendi deneyimlerimden de yola çıkarak söyleyebilirim ki, yapay zeka ile yapılan bu iş birliği eğitimciler için müthiş bir zaman kazanımı demek.
Eğitimciler için geliştirilmiş araçlardan bir tanesi educationcopilot.com. Burada ücretsiz bir hesap açarak keşfetmeye başlayabilirsiniz.
Daha fazlası için de theaieducator.io üzerinden Dan’in platform kürasyonlarına göz atabilirsiniz. Uygun gördüğünüz platformlarla küçük denemeler yaparak, zamandan tasarruf sağlayabileceğiniz ve hatta yaptığınız işi bir üst seviyeye taşıyabilecek araçları kullanıma alabilirsiniz.
Bana göre yapay zekanın sunduğu en büyük faydalardan biri, yaptığımız birçok işi çok daha kısa zamanda ve doğru kullanırsak daha kaliteli sonuçlarla yapabiliyor olmamız. Bu kaliteyi değerlendirmede de insanın alan uzmanlığı ve eleştirel düşünme becerisi devreye giriyor. Bu ikisi devreye girmediğinde yapay zeka üretimi bir çöpten ve riskler bütününden ibaret olabilir.
Her sektörden çalışanlar olarak yapay zekaya onun en iyi yaptığı işleri “outsource” ederek, asıl odaklanmamız gereken işler için daha fazla zaman ve odak yaratabilmek bu işin kilit noktası.
İnsan-yapay zeka iş birliği, edinmemiz gereken bir uzmanlık olarak görünüyor.