Bu yazıda,
- Flipped Classroom (Ters Yüz Edilmiş Sınıf) nedir?
Pedagojik olarak ne yarar sağlar?
Kidblog’la sınıflarınızı nasıl ters yüz edersiniz?
sorularına yanıt bulabileceksiniz.
“Teknolojiyi sınıflarda neden kullanalım, bize ne yararı var ki?” gibi sorulara verilecek en anlamlı cevaplardan biri bana kalırsa “ters yüz edilmiş öğrenme” tekniğidir (Flipped Classroom).
Peki, bu teknik öncelikle ne anlama gelir? Kısaca, geleneksel bir sınıfta gerçekleşen konu anlatımı ve ardından verilen ev çalışması döngüsünün tam tersine çevrilmesidir. Örneğin, öğrenci derse gelmeden önce, öğretmen tarafından hazırlanmış bir videodan konuyu kendi hızında takip eder ve sınıfa geldiğinde de öğretmen ve akranları eşliğinde konuyu pekiştirici aktiviteler veya grup çalışmaları yapar.
2007’de Amerika’da bir lisede iki Kimya öğretmeninin, dersi kaçıran öğrenciler için PowerPoint slidelarını videolaştırıp YouTube’a yüklemesiyle başladı bu teknik ve git gide artan bir popülerlikle birlikte ülkemizde de özellikle teknolojik altyapısı iyi düzeyde olan ve rekabet etmek isteyen eğitim kurumlarında yeni öğrenme modeli olarak uygulanmaya başladı (MEF Üniversitesi).
Her popüler teknolojik uygulamada olduğu gibi, araştırmaların bu konuda ne gösterdiğine bakmak gerekiyor. Bu alanda çok sayıda çalışma henüz yok, ancak Flipped Learning Network‘ün 2012’de yürüttüğü araştırma, bu tekniğin öğrenme kültüründe mutlak bir değişime işaret ettiğini gösteriyor. Herşeyi bilen ve tek bilgi kaynağı olan öğretmen merkezli bir modelden çıkılarak, öğrencinin tercih ettiği bir mekan ve zamanda bilgiye bir çok kaynaktan ulaşabildiği, daha esnek bir öğrenme modeli öngörülüyor. Aşağıda sıraladıklarım ise, araştırmada diğer göze çarpan faydaları.
- Öğrenci merkezli ve aktif öğrenme sağlar
- Öğrencinin evde öğrendiğini sınıfta uygulamaya geçirmesine olanak tanır
- Yüksek seviye düşünme becerilerini kullanabilmek için daha çok fırsat yaratır
- Öğretmenin, bireysel öğrenme ihtiyaçlarına odaklanabilmesini sağlar
- Öğrenmeyi sınıfta daha kolay ölçebilme şansı sunar
Tüm bunların yanında, ilgisi derste kolayca dağılan, uzun süreli bir konu anlatımını takip etmekte zorlanan yeni neslin motivasyonunu olumlu yönde etkileyebileceğini ekleyelim.
Bu tekniğin iyi bir planlama ve doğru araçların seçilmesiyle birlikte küçük yaş gruplarında uygulanabilmesi de mümkün. Büyük yaş grupları için yalnızca bir YouTube kanalı bile yeterli olabilirken, küçük yaş gruplarında daha kontrollü online ortamlar tercih etmek durumundasınız. Kidblog, bu açıdan olağanüstü bir araç, çünkü video yükleyebilir ve istediğiniz web aracına link verebilirsiniz. Peki nasıl kullanalım?
Video İçerik Oluşturma
Öğrencinin sınıf dışında izleyebilmesi için video materyal en kullanışlı aracınız olacaktır çünkü görsel ve işitsel anlamda oldukça zengin bir öğrenme deneyimi sunar. Bunun için, PowerPointte hazırladığınız konu anlatımınızı ekran kaydetme yoluyla videolaştırabilirsiniz. Öneri araçlar: Screencast-o-matic ve Screencast
Geçen yıl 4. sınıflarla denediğimiz bu teknikle, okuduğumuz sınıf romanının yeni kelimelerine giriş niteliğinde bir PowerPoint hazırladık; ekran kaydetme aracıyla kendi sesimizi de ekleyerek video haline getirdik ve öğrencilerden derse gelmeden izlemelerini istedik. Yaş grubu küçük olduğu için motivasyonu artırması adına kelimeleri önce şıklardan tahmin etmelerini istedik, ardından yanıtlarını verdik. Ve tabi belli aralıklarla da dans ve bilmeceler vardı:) Derse geldiklerinde de bir memory-check aktivitesinin ardından, normal şartlarda teacher-talk sebebiyle zaman ayrılamayan aktivitelerle kelimelerin pekişmesini sağlamak da mümkün.
Interaktif Video Oluşturma
Zaption.com: Kabul edelim, video içerik oluşturma oldukça zaman alan külfetli bir süreç olabiliyor. O nedenle, Zaption.com gibi araçlar hem daha kısa yoldan içerik oluşturmanıza yardımcı olacak hem de videolarınız daha interaktif hale gelecek. Bu araç; YouTube, Vimeo, PBS ve National Geographic gibi sitelerden video seçip, içine çeşitli formatlarda sorular yerleştirmenizi sağlıyor. Örnek bir video için sitenin Showcase sayfasından The Paperbag Princess videsouna göz atmanızı öneririm.
Blubbr.tv: Denemeye değer başka bir araç daha. Blubbr.tv ile videonuzun dilediğiniz noktasına çoktan seçmeli sorular ekleyebiliyorsunuz. Bu araç, videoları YouTube’dan çektiği için isterseniz kendi videonuzu yaratıp YouTube’a yükleyebilirsiniz, isterseniz de ihtiyaçlarınıza uygun bir videoyu seçip video-quiz haline getirebilirsiniz. Her doğru yanıttan puan kazandığınız ve puan tablosundaki sıralamanızı görebildiğiniz için de oldukça motive edici. Kidblog’da da tüm link ve videolarınızı öğrencilerinizle paylaşabilirsiniz.
Örnek video için Computer Parts videosuna göz atabilirsiniz.
Quiz Oluşturma
Kidblog’da paylaştığınız bir içeriğin öğrencileriniz tarafından derse gelmeden önce ne kadar öğrenildiğini merak ediyorsanız, Google Form’la yaratacağınız ve postlarınıza embed edeceğiniz quizler size çok yardımcı olacaktır.
Video kazanımlarını kapsayan sorulardan oluşturduğunuz quizin hangi öğrenciler tarafından yanıtlandığını ve ne cevaplar verdiklerini bile takip edebiliyorsunuz (Bunun için cevaplardan bir tanesine isimlerini yazmaları yeterli). Kidblog’ta paylaştığımız bir formun ilk sorusundan bir ekran görüntüsü:
Quizlet de başka bir araç olarak oldukça kullanışlı. Quizlet’le flashcardlar oluşturabilir, materyalin öğrencileriniz tarafından çeşitli formlarda pekiştirilmesini sağlayabilirsiniz. Özellikle dil öğretiminde kelime çalışmaları için çok yararlı olduğunu düşünüyorum.
Nelere dikkat edilmeli?
Ters yüz edilmiş sınıfların gerçekte nasıl uygulandığına dair daha fazla örneğe ve ne tür zorluklarla karşılaşıldığına dair daha fazla dataya ihitiyacımız olduğu ortada. Küçük çapta da olsa uygulamaya çalışmış bir öğretmen olarak söylemeliyim ki en başta dikkat edilmesi gereken bir kaç önemli husus var:
- Çok iyi bir planlama süreci
Bu uygulamanın sadece siz tarafından değil öğrenciler tarafından da neye hizmet ettiğinin iyi anlaşılması
Öğrencilerden beklentilerin net olarak çizilmesi. Materyalin öğrenci tarafından çalışılıp gelinmediği durumlarda ne tür bir prosedürün geçerli olduğunun açıklanması ve bu konuda tutarlı olunması bunlardan sadece bir kaçı.
Konuyla ilgili daha fazla bilgi için:
The Flipped Classroom Model (Video)
Flipped Classrooms Guide (Infographic)
Bu tekniği uygulamış öğretmenlerin görüş ve deneyimlerini yorum olarak bu postun altında görmeyi de çok isterim. Siz ne düşünüyorsunuz ve neler tecrübe ettiniz?