+Ne iş yapıyorsun?
-Ben insan kaynakları uzmanıyım. Sen nerdesin?
+Ben online eğitim şirketi Universiteplus’ta çalışıyorum.
-Aaa, ne güzel online iş. Evden çalışıyorsun yani?
+ Yok. Ofis işi!
– Ha, ofiste eğitmenlik yapıyorsun. Güzelmiş.
+ Hayır, hayır eğitmenlik yapmıyorum. Online eğitim programları hazırlıyoruz.
-Haa peki. Nasıl oluyor şimdi bu online eğitim? Web Cam’le mi yapılıyor dersler?
+ …………………
-Ben insan kaynakları uzmanıyım. Sen nerdesin?
+Ben online eğitim şirketi Universiteplus’ta çalışıyorum.
-Aaa, ne güzel online iş. Evden çalışıyorsun yani?
+ Yok. Ofis işi!
– Ha, ofiste eğitmenlik yapıyorsun. Güzelmiş.
+ Hayır, hayır eğitmenlik yapmıyorum. Online eğitim programları hazırlıyoruz.
-Haa peki. Nasıl oluyor şimdi bu online eğitim? Web Cam’le mi yapılıyor dersler?
+ …………………
Yukarıdaki konuşma sık sık yaşadığım sıradan bir diyalog benim için. Son soruyu da aldıktan sonra koyuluyorum açıklamaya 🙂 Dijital dönüşümü bir nebze anlayabilen ve eğitimdeki dijitalleşmeyi gören yeni jenerasyon için anlaşılması kolayken, benzer diyalog eski jenerasyon biriyle pek o kadar parlak gelişmiyor. Mesela Dedeme anlatırken şöyle diyorum:
+ Şimdi Dede, biz üniversitelerle anlaşıyoruz ve onların eğitim programlarını hazırlayıp satıyoruz İnternet üzerinden.
– Haaa taşeronluk bir nevi.
+ :///
– Haaa taşeronluk bir nevi.
+ :///
Yok Dede biz bir startup’ız; online eğitim diye de birşey var, artık her şey İnternet üzerinden yapılıyor gibi açıklamalara girmeyi pek tercih etmiyorum. Taşeron eğitim firması kabulüyle bahsi kapatıyorum:)
Kabul, anlaşılması zaman zaman zor bir iş yapıyoruz. Bu yazıyı yazmamın en büyük sebebi de zaten bu.
Evet simdi tüm şakalar bir yana, Universiteplus gerçekten ne yapıyor sorusunun cevabı şudur efendim:
Universiteplus, Türkiye’deki en iyi üniversitelerle partnerlikler kuran, sektörel ihtiyaçlara yönelik online sertifika programları tasarlayan, hazırlayan, pazarlayan, satan, öğrenciye platformu üzerinden sunan ve eğitim sürecindeki tüm öğrenci ilişkilerini yöneten bir şirket.
Bir cümleye sığan çok katmanlı tüm bu işleri, yazının bu kısmına kadar geldiyseniz müsadenizle tek tek açıklayayım.
Hangi üniversitelerle çalışıyoruz?
Yukarıda en iyiler derken mübalağa etmemiştim. Çalıştığımız üniversiteler arasında (şimdilik) İstanbul’daki en iyiler yer alıyor. Bunların ilki 2015’in başında Boğaziçi Üniversitesi oldu. Boğaziçi Üniversitesi tarihinde ilk defa dışarıdan bir şirketle eğitim anlaşması yaparak platformumuz üzerinden online İngilizce kursları vermeye başladı. Böylece, akademisyenlerin verdiği video-derslerlerle yola çıkan Universiteplus kısa süre sonra üniversite partnerliklerine başlamış oldu. Hemen ardından, yine Boğaziçi Üniversitesi’yle İnovasyon ve Girişimcilik sertifika programını hayata geçirerek, bu defa online sertifika programlarını bünyesine kattı.
Online eğitimde edindiğimiz değerli know-how, teknik altyapımız, pazarlama ve satış becerilerimiz üniversitelerin akademik birikimiyle bir araya gelince adeta bir voltran etkisi yarattığımızı keşfettik ve şaşırtıcı olmayan bir şekilde diğer üniversiteler tarafından da bu potansiyel farkedildi. Partner üniversitelere, İstanbul Teknik Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi ve son olarak da İstanbul Üniversitesi eklendi. Hiç şüphe yok ki, bu liste daha da uzayacak 🙂
Şimdi küçük bir soru: Universiteplus’ın bir sonraki projesi ne olacaktır? Diğer bir deyişle aşağıdaki mantıksal sıralamada soru işaretinin yerine ne gelmelidir?*
Universiteplus’ta dersler —> Universiteplus’ta sertifika programları —> Universiteplus’ta ?…
*Cevabı yazının son paragrafında.
Nedir bu sektörel ihtiyaçlar?
Universiteplus’ın hedef kitlesi, kendileri için yeni bir alanda kariyer hedefi koyan kişiler ile var olan kariyerini bir üst seviyeye taşımayı hedefleyen beyaz yaka çalışanlarından oluşuyor. Bu amaçlarla üniversite öğrencilerinden başlayarak öğrenme heveslisi olan herkes platformumuzdan yararlanıyor. Örneğin, Türkiye’de hem kurumsal şirketlerin hem de startup ekosisteminin vazgeçilmez bir iş kolu olan kodlama alanında nitelikli çalışanlar yetiştirmenin önemi ortada. Bu nedenle İstanbul Teknik Üniversitesi ile yakında başlayacak olan IT okulunda, şirketlerce en çok ihtiyaç duyulan programlama dillerini öğretmeyi amaçlıyoruz.
Bir diğer örnek ise dijital pazarlama sertifika programı. Pazarlama stratejisi dijitalden geçmeyen bir şirket neredeyse yok. Dolayısıyla dijital pazarlamanın en az bir koluna hakim olmayı gerektiren bir çağda yaşıyoruz. İçerik pazarlamadan, SEO’ya, web analytics’ten e-mail pazarlamaya birçok alt kırılımı olan dijital pazarlama sertifika programımızı sektörün önde gelen isimleriyle veriyor olmaktan dolayı şanslı hissediyoruz.
Benzer şekilde, stratejik marka yönetimi, kullanıcı deneyimi tasarımı ve oyunlaştırma gibi trendi yüksek alanlarda nitelikli çalışan ihtiyacını karşılamak için sertifika programları da oluşturduk.
Dersler nasıl hazırlanıyor ve işleniyor? Web Cam mi açıyoruz? Zeki Müren de bizi görüyor mu?
Universiteplus’ta ders içerikleri temel olarak videolaştırılıyor. Yardımcı materyallerle birlikte eğitim yönetimi sistemine yüklenerek hafta hafta oğrencilerin erişimine açılıyor. Testler ve ödevler verilerek konular olabildiğince pekiştiriliyor. Ve evet web konferansları yapılarak eğitmenlerle öğrenciler canlı ders yapabiliyorlar.
Teknik altyapımız var derken?
Online eğitimin olmazsa olmazı bir eğitim yönetim sistemidir. Altyapıdan kastımız bu. Eğitim yönetim sistemleri (İngilizcesi learning management systems, kısaca LMS), ders materyallerinin saklandığı, ölçme-değerlendirme faaliyetlerinin yapılabildiği, öğrencilerin öğrenme faaliyetlerinin raporlanıp notlandırılabildiği, forum tartışmaları gibi aktivitelerin yapılabildiği çoğunlukla bulut tabanlı sistemlerdir. Universiteplus’ta eğitimler, kendi yazılım ekibimizin geliştirdiği Learnerstone adlı LMS üzerinden gerçekleşir. Dolayısıyla, Learnerstone bizi diğer firmaların LMS’lerine bağlı kalmadan eğitimleri kolayca sunabilmemizi sağlarken, gerektiğinde her hangi bir teknik iyileştirme veya geliştirmeyi kısa zamanda çıkarabilmemize de olanak tanıyor.
Hadi her şey hazır diyelim, hedef kitleye nasıl ulaştırıyoruz?
Üniversite anlaşması yapıldı, çıkarılacak programın müfredatı hazırlandı, eğitmenlerle video içerikler oluşturuldu, tüm dersler LMS’te öğrenci erişimine hazır hale getirildi. Şimdi sırada en kilit nokta yani pazarlama ve satış var. Üniversitelerin imdadına yetiştiştiğimiz en önemli noktalardan biri bu.
Universiteplus’ta eğitim programları tamamen dijital kanallardan hedef kiteleye ulaştırılıyor. Bunların içinde, sosyal medya çalışmaları, e-mailingler, Google ve Facebook reklamları gibi pazarlama faaliyetleri yer alıyor. Aynı zamanda müşteri ilişkileri ekibimiz de, eğitim programlarımıza ön başvuru yapan kişilere geri dönüşler sağlayarak satışlar gerçekleştiriyorlar.
Alo, Universiteplus mı? Yardımcı olur musunuz?
Hikayenin önemli bir bölümü de asıl bundan sonra başlıyor. Universiteplus’taki eğitim programlarına kayıtlı öğrencilerle olan tüm ilişkileri de biz yönetiyoruz. Eğitimin başlangıcından bitişine kadarki süreçte yaşadıkları her türlü teknik veya akademik durum bizim tarafımızdan ele alınıyor. Buradaki kilit, hızlılık ve çözüm odaklı olabilmek. Uzaktan yapılan bir eğitim işinde öğrenci kendini sahipsiz hissetmeden, yaşadığı her türlü sıkıntının çözümünü bulabilme güvencesi bekliyor. Gün içinde zamanımızın önemli bir bölümünü öğrenci ilişkilerini yönetme işine ayırıyoruz.
Böylece neredeyse tüm süreci anlatmış olduk. Biz Universiteplus’ta yeni projelere can vermeyi, yapılmamışları hayata geçirmeyi seviyoruz. Şimdi işimiz gücümüz sertifika programları hazırlamak, bundan sonra gelsin *diploma programları.