Eminim bu yazıyı okuyan herkes profesyonel gelişimine önem veriyor ve gelişim fırsatlarını takip ediyor. Seminer, atölye, sertifika programı veya konferans gibi etkinlikler öğretmenler için eşsiz fırsatlar. Bunlara ek olarak, online dünyanın sunduğu sınırsız bilgi ve paylaşım olanakları sayesinde her zaman, her yerde ve informal yollardan öğrenme git gide yaygınlaşıyor. Dolayısıyla öğretmenlerin mesleki gelişimlerini sağlamaları da artık daha kolay. Son trendleri takip etmek ve sürekli öğrenmekle kalmayıp, aynı zamanda bilgiyi üreten, paylaşan, mentörlük eden eğitimciler olmak da elimizde. Aşağıdaki listede, sınırsız fırsatlarla dolu online dünyanın öğretmenler için neler sunduğunu özetlemeye çalıştım. 

1. Eğitim Teknolojileri Alanındaki Son Trendleri Takip Edin 

Eğitimde teknoloji kullanımı alanında en zengin Türkçe içerik sitelerinden biri egitimdeteknoloji.com. İngilizce kaynaklar arasında benim kişisel olarak takip ettiğim birkaç platform:

Educational Technology and Mobile Learning  
Free Technology For Teachers
TeachThought 
Edudemic

Eğitsel web ve mobil araçların yaş, konu ve kullanım alanı gibi filtrelere göre listelendiği websitesi Edshelf. Bu siteyi, eğitsel araçların sergilendiği bir vitrin gibi düşünebilirsiniz.

Merak ettiğiniz bir konudaki anahtar kelimeyi girerek, sosyal ağlarda en çok paylaşılan içerikleri sizin için listeleyen websitesi BuzzSumo. Bu siteyi kullanarak eğitimde teknoloji alanında sosyal medyada en çok konuşulan trendlerden haberdar olabilirsiniz.

Online öğrenme son zamanların yükselen trendlerinden. Bu alandaki en güncel ve kaliteli içeriklerin paylaşıldığı icerik sitesi eLearning Industry.
Eğitim teknolojileri ile ilgili eleştirel yazılar yazan Audrey Watters’ın kişisel websitesiHackEducation.

Giyilebilir teknolojiler, nesnelerin İnterneti, sanal gerçeklik gibi konulardaki son trendleri takip edebileceğiniz Türkçe içerik sitesi Teknolo.

Bonus: Sosyal medyada karşılaştığınız içerikleri anlık olarak okumak için zamanınız olmayabilir. O halde dikkatinizi çeken içerikleri aynı yerde toplayıp vakit bulduğunuz anlarda okumanızı sağlayacak bir araca ihtiyacınız var. Bunun için Pocket‘ı kullanabilirsiniz.

2. Online Kurslara Katılın

2012 yılında Kitlesel Açık Çevirimiçi Kurslarda (MOOC) bir patlama yaşanmıştı. Kaliteli üniversite derslerinin binlerce kişiyle birlikte online bir platform üzerinden alınabildiği bu dersler, genel olarak video ders anlatımları, quizler, testler ve çevirimiçi tartışma forumlarından oluşuyor. Şimdilerde ise, birden fazla online dersin bir araya getirilmesiyle sertifika programı halinde veya “nanodegree” olarak adlandırılan paketler halinde sunulmaya başladı. İlk örnekleri olan Coursera, EdX ve Udacity’nin ardından da sayılarının bir hayli artmış olduğuna şahit oluyoruz. Öğrenci motivasyonunu canlı tutamama ve düşük tamamlama oranları nedeniyle eleştirilseler de, eğitimcilerin katılabileceği faydalı kitle dersleri olduğunu görüyoruz. Birkaç tavsiye:

Ters yüz edilmiş öğretim teknikleriyle ilgili katılabileceğiniz online kurs, Teaching Flipped.

Sıklıkla duyduğumuz “21. yy becerileri”nin pratikte ne ifade ettiği ve bu becerilerin nasıl değerlendirilmesi gerektiği üzerine online kurs, Assessment and Teaching of 21st Century Skills 

Eğitimde oyunlaştırmaya ilgi duyuyorsanız katılabileceğiniz online kurs, Games in Education: Gamification. (Ayrıca oyunlaştırma üzerine Ercan Altuğ Yılmaz tarafından yazılmış en kapsamlı Türkçe kaynak olan Oyunlaştırma kitabını tavsiye ederim.)

Son teknolojilerin K-12 sınıflarındaki kullanımı hakkında bilgi sahibi olabileceğiniz online kurs,Emerging Trends & Technologies in the Virtual K-12 Classroom

Aradığınız online kursu daha kolay bulabilmenizi sağlayacak websiteleri Class Central veMooc List‘ten yararlanabilirsiniz. Tüm online kursların bir arada bulunduğu bu siteler, kursları konularına veya üniversitelere göre kategorilendirip; devam eden veya açılacak kursları görmenizi de sağlıyor.

3. Online Yüksek Lisans Programlarına Katılın

Biliyoruz ki öğretmenler yoğun tempoda çalışıyorlar. Dolayısıyla lisansüstü seviyede eğitimlerine devam etmek isteyenler için zamandan tasarruf çok önemli. Böyle durumlarda, hem çalışıp hem de eğitime devam edebilmeye olanak tanıyan online yüksek lisans programlarına şans verebilirsiniz. Dijital Teknolojiler ve Eğitim alanında Manchester Üniversitesi’nin online yüksek lisans programını kesinlikle tavsiye ederim. Benim de bu yıl tamamladığım bu programın en büyük avantajlarindan biri, teori ve pratiği bütünleştirerek uygulamaya dayalı bir öğrenme deneyimi sunmasıydı.

4. Sosyal Ağlarda Var Olun

Kişisel öğrenme ağları oluşturabilmeniz için bir Twitter hesabına sahip olmanın öneminden bahsetmeye sanırım artik gerek yok. Twitter’da eğitim teknolojileri alanında önemli kişi ve hesapları takip etmeniz, sürekli güncel kalmanızı sağlayacaktır. Öte yandan, organizasyonel ağ analizi uygulanarak yürütülmüş bir araştırmanın sonuçlarına göre, Twitter’da farklı alanlardan kişiler takip eden kullanıcıların, aynı alandan kişiler takip eden kullanıcılara göre daha çeşitli fikir üretebildiği görülmüş. Sosyal ağınıza sadece eğitimle ilgili kişileri değil, farklı alanlardan hesapları da dahil etmeye çalışın. Tavsiye edebileceğim birkaç Twitter hesabı: Teknolojik haberler için Techcrunch ve The Next Web; Türkiye’deki Web girişimleri, sosyal medya ve pazarlama ile ilgili gelişmeleri takip etmek için Webrazzi.

Elbette ki, Twitter’da sadece takipçi olarak kalmayıp sizin de faydalı içerikler paylaşmanız, ağınızdaki kişilerle etkileşime geçmeniz ve Twitter tartışmalarına katılmanız (#egtkonus gibi) sosyal ağınızı genişletecektir.

5. Mentörlük Edin

Profesyonel gelişim hayat boyu devam eden bir süreç ve öğrendiklerimizi paylaşmak da, aslında öğrenmenin ve gelişimin bir parçası. Bunu yapmak online dünyanın sunduğu fırsatlar sayesinde artık çok daha kolay.

  • Blog yazın: Sınıf veya sınıf dışındaki profesyonel uygulamalarınızı diğer eğitmenlerle paylaşmak mentörlük etmenin en etkili yollarından biri. Bunun için bir WordPress sitesine sahip olmanız yeterli.
  • Youtube kanalı açın: Paylaşım yapmak istiyorsunuz ama yazı yazmayı sevmiyorsanız, deneyimlerinizi videoya çekerek profesyonel Youtube kanalınızı oluşturabilirsiniz.
  • Webinar verin: Eğitimin bir dalında uzmansınız ve bunu diğer eğitmenlerle kısa Web konferansları halinde paylaşmak istiyorsanız, Webinar verebileceğiniz WizIQ platformunu deneyebilirsiniz.
  • Online ders verin: Online öğrenme platformlarının artışı ile birlikte artık herkes uzmanlık alanıyla ilgili online ders verme şansına sahip. Bu aynı zamanda en iyi bildiğiniz alanda diğer eğitimcilere mentörlük ve liderlik yapmanın yollarından biri. Yurtdışı kökenli UdemyTeachable, LearnWorlds, Eliademy gibi platformlar isteyen herkesin online ders verebileceği sitelerden bazıları. Türkiye’de ise Universiteplus, konu uzmanı eğitmenlerin veya akademisyenlerin bir araya gelerek online programlar açtığı, saygın üniversitelerden sertifikasyon sağlayan bir platform.

Profesyonel gelişiminiz için online dünyada siz neler yapıyorsunuz? Yazıya yorum olarak ekleyebilir veya Twitter’dan paylaşım yapabilirsiniz.

Twitter kullanıcı adım: didolores