Son 5 yıldır dijital eğitim programlarının tasarım ve koordinasyonunda görev alan biri olarak, şu sıralar dersler ve eğitimler online ortamlara taşınırken dikkatimi çeken ve önemsediğim birkaç konuyu paylaşmak isterim.

(Hızlı ve pratik hareket edilmesi gereken bir zamandayız, bazı gözlem ve önerilerim bu dar zaman aralığı için değil; daha ziyade geneldir.)

  • Halihazırda “dijital”i ajandasında öne almış, dijital altyapısı, stratejileri ve deneyimi olan kurumlar veya okullar duruma kolayca adapte oldu. Tam tersine dijitalde deneyimsiz olanlar için de – tatsız bir nedenle de olsa – dijital çağa adapte olmak için bu süreç önemli bir fırsat olarak görülmeli.

 

  • Yüz yüze gerçekleştirebildiğiniz (bedensel aktivite gerektirmeyen) hemen hemen her konudaki eğitimi, deneyim kalitesinden ödün vermeden ve hatta – iyi tasarlarsanız- daha da verimli şekilde online’da gerçekleştirmek mümkündür. Hayal edemeyeceğiniz kadar fazla dijital araç ve platform artık mevcut. Dolayısıyla, doğru tasarım ve araçlarla gerçekleştirildiği takdirde online öğrenme, ikinci kalite veya değeri daha düşük bir eğitim formatı değildir. Mevcut şartlarda B planı olarak görülse de esasında yeni norm budur.

 

  • Yüz yüze bir eğitimi online ortama taşımak, olduğu haliyle birebir online’a transfer etmek anlamına gelmez: yeniden tasarım sürecidir, çünkü dinamikleri ve pedagojisi farklıdır. Bunun için online eğitim bilgi ve tecrübesi olan kişilere danışılmalıdır. Örn: Eğitim teknologları, “instructional designer” gibi kişiler bu alanda uzman kişilerdir. Online eğitim iyi tasarlandığında, sosyal ve tam öğrenmeye yer açan, aktif ve motive edici bir eğitim formatıdır (Skype veya Zoom üzerinden 2 saat boyunca konu anlatmanın ötesidir).

 

  • Yeniden tasarım sürecinde bakılacak başlıca alanlar şunlar olmalıdır (Öğrenme çıktılarınız ve hedeflerinizin mevcut olduğunu varsayıyorum):

a. Dijital içerikler: Video, makale vb destekleyici materyalleriniz mevcut mu? Çekilmiş bir videonuz yoksa, hazır içerik sunan (Khan Academy gibi) birçok açık kaynak platform mevcut. Youtube da iyi bir filtreleme yaptığınızda her zaman bir kurtarıcı olabilir. Öte yandan, Explain Everything gibi araçlarla da kendi dijital içeriklerinizi geliştirmeniz mümkün.

Web tabanlı canlı ders yapıyorsanız, her bilgiyi aktarmak zorunda değilsiniz, bir kısmını materyal olarak önden verin, canlı derste daha çok soru-cevap, grup çalışması veya tartışma yapın.

bÖlçme ve değerlendirme metodları: Bu geniş bir kavram; sadece bilginin ölçülmesi değil, becerinin de ölçülmesi de mühim. Ancak en temel düzeyde bilgi ölçümü ve interaktif öğrenme için Wooclap, Kahoot, Mentimeter gibi birçok farklı araç kullanabilirsiniz.

c. İletişim kanalları: Herkesin birbiriyle kolayca iletişim kurulabileceği Slack gibi platformların kurulması önemlidir.

dİş birliği & birlikte öğrenmeye olanak tanıyacak senkron veya asenkron fırsatlar: Google Drive gibi iş birliği araçlarını, Padlet, Mindmeister gibi araçları da beyin fırtınası ve grup çalışması için kullanabilirsiniz. Flipgrid ise, video tartışmaların yürütülebileceği, sosyal öğrenmeyi artırabileceğiniz bir platformdur.

eUzaktan destek mekanizması: Öğrencilerin herhangi bir sorunla karşılaştıklarında soru ve sorunlarını hızlıca iletebilecekleri ve destek alabilecekleri bir sistem kurulması gerekir. İnsan desteği online öğrenmede kritiktir.

f. Dijital altyapı ve araçlar: Sorunsuz ve hızlı çalışan, kolay anlaşılır ve test edilmiş dijital altyapı ve araçlarınız olmalı. Olabildiğince az ve öz platform seçilmeli. En önemlisi bir LMS’iniz var mı?

Birkaç faydalı kaynak:

  • Quality Matters, online ders/eğitim tasarımında muazzam rehberleri olan bir platform. Buradan online ders hazırlama rubric’lerine göz atabilirsiniz.
  • Müthiş bir çeviklik örneği websitesi: https://techagainstcoronavirus.com/edu/ Buradan amaca uygun dijital araçları görüntüleyebilirsiniz.
  • Stanford Üniversitesi’nin online dersler için hazırladığı geniş kapsamlı bir rehber de burada.
  • Online eğitim duayeni Tony Bates’ten konuya ilişkin bir blog yazısı.
  • Online derslerinizde Zoom kullanıyorsanız websitemdeki son yazıya da göz atabilirsiniz.

Siz nelere dikkat ediyorsunuz? Yorum olarak paylaşabilirsiniz.