Dijital öğrenmeyle eğitimin içine daha da fazla giren videolar, interaktif özellikler ekleyebileceğimiz platformlar sayesinde daha da eğitsel ve keyifli bir deneyim sunuyor. Böylece, izleyen ve içerik arasında bir etkileşim sağlayarak daha aktif ve kalıcı bir öğrenme yaratmak mümkün.
1. Video-İçi Sorular: İstediğiniz bir videoyu seçip, dilediğiniz kısmına içerikle ilgili çeşitli formatlarda soru yerleştirebilmeniz mümkün. Sorular; çoktan seçmeli, boşluk doldurma, doğru-yanlış veya açık uçlu olabilir. Bunun için kullanabileceğiniz araçlar:
2. Geribildirim Verme: Sorduğunuz sorunun cevabına göre geribildirim vermek istiyorsanız, bunu EduCanon ile yapmak mümkün. Özellikle yanlış cevap durumunda, ipucu vermiş ve bir daha düşündürmüş oluyorsunuz.
Videolarınızı ekran kaydetme aracıyla kendiniz hazırlıyorsanız, Camtasia’nın quiz oluşturma özelliğinden yararlanabilirsiniz. Sorduğunuz soruya yanlış cevap verilmesi durumunda da, izleyen kişiyi videonun ilgili dakikasına yönlendirmek mümkün oluyor.
3. Video-içi Linkler: Bu özelliğe YouTube’dan aşina olabilirsiniz. Video izlerken bir anda karşınıza çıkan “Daha fazla bilgi için buraya tıkla” gibi yazılar rahatsız edici olabilir, ancak bunu daha faydalı ve daha estetik şekilde yapabilmeniz mümkün. “Video annotation” veya “tagging” şeklinde de adlandırılan bu özellik sayesinde, videonun içinde başka kaynaklara link vererek daha fazla “engagement” yaratabilirsiniz.
4. Video Tartışmaları: Videonun istediğiniz bir noktasına yorum veya anket ekleyerek video-bazlı tartışmalar yaratabilirsiniz. Video bir yanda akarken, girilen yorum veya anket saniyesi ile birlikte yan tarafta görünüyor. Bunu yapabileceğiniz araç:
5. Video Yarışmaları: Video-içi çoktan seçmeli sorularla eğlenceli video yarışmaları hazırlayabilirsiniz. Belli bir süre içinde verilen her doğru cevap için puan kazanarak, puan sıralamasında öne çıkmaya çalışmak gerçek bir motivasyon kaynağı.
Bunun için Blubbr.tv‘yi kullanabilirsiniz.
6. Videoya Sesli Not Ekleme: Seçtiğiniz bir videonun herhangi bir noktasına kendi sesinizi kaydederek videoyu ihtiyaçlarınıza daha uygun hale getirmek isteyebilirsiniz. Videonun başında bir giriş konuşması yaparak videonun amacını öğrencilerinize açıklamak bu uygulamaya bir örnek olabilir. Bunu Edpuzzle.com ile yapabilirsiniz.
7. Video’da “içindekiler” Bölümü Oluşturma: Uzun bir video kullanıyor ve bunu bölümlere ayırmak istiyorsanız Hapyak.com işinize yarayacaktır. Oluşturduğunuz bölümlere isimler vererek video içeriği hakkında izleyiciye bilgi vermiş olursunuz. En büyük avantajı da videoda istenen bölüme tıklayarak gidebilme özelliği.
8. Video-İçi Çizim Özelliği: Yukarıda video içi sorular hazırlayabileceğinizden bahsetmiştim. Diğerlerinden farklı olarak Zaption.com çizim özelliğine de sahip. Örneğin videodaki karakterlerle ilgili olarak “doğru karakteri daire içine al” gibi sorularla eğlenceli bir etkileşim yaratabilirsiniz.
9. Video ile İlgili Not Alabilme: Video izlerken not alma ihtiyacına yönelik, Google Drive ile senkronize çalışan bir hizmet: Videonot.es. Güzel yanı, notların Drive’da kaydediliyor olması.
Eminim yeni araçların çoğalmasıyla bu liste daha da uzayıp gidecektir. Siz de bu araçlardan birini kullanarak ilk interaktif videonuzu oluşturup öğrencilerinizle paylaşabilirsiniz:)
Burayı da inceleyebilirsiniz : http://www.simps.co
Tesekkurler. Bunu bilmiyordum:)
Güzel hazırlanmış.Faydalandım.Aynı anda görsel algıyı geliştirici alıştırmalarla yarışma düzenleyip yarışmaya katılanların doğru cevap sayılarını ve cevap sürelerini kaydedip değerlendirebilecek proğramlar var mı? Yardımcı olabilir misiniz?
Elleriniz dert görmesin kıymetli Didem Hanım. Güzel bir konuya değinmişsiniz. Zevkle okudum.
Didem Hanım Selamlar. 2017’den beri Türkiye’de kullanılan interaktif video platformu GmPly hakkında bilgi vermek istiyordum. Okurlarınız arasında kurumsal eğitimciler ve kurumların akademilerinin yöneticileri var ise ilgilerini çekecektir mutlaka. Şu adresdeki e-dökümanı incelemelerinde fayda görüyorum : https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/gmply.videos/downloadfiles/GmPlyBrochure2019-c.pdf