Eğitimciler, öğretmenler olarak son üç aydır çeşitli webinar ve canlı bağlantılar yoluyla öğrenme ve gelişim sürecinizi desteklediniz. Şimdi sizi öğrenme çemberlerini denemeye davet ediyorum. Öğrenme çemberi nedir, nasıl işler ve nasıl katılabilirsiniz gibi tüm ayrıntılar bu yazıda…
Öğrenme Çemberinin Çıkış Noktası
Mart ayından bu yana pandemi nedeniyle uzaktan yürüttüğümüz eğitim süreçlerinde, eğitimciler olarak hiç şüphe yok ki önemli bir teknolojik farkındalık edindik. Birçok dijital uygulamayı öğrenme ortamlarına dahil ederek öğrenme ortamlarını dönüştürmeye çalıştık ve dijital araç çantamızı zenginleştirdik.
Eğitimde kesintiyi azaltma ve teknolojik yetkinliklerimiz noktasında bu, önemli bir öğrenme eğrisiydi ve buna devam edeceğiz çünkü eğitim işi sürekli bir sorgulama (inquiry) ve gelişim sürecidir. Soru sorma, cevap arama, araştırma, deneme ve sürekli iyileştirme… Statik bilgi ve uygulamalar bütünü olarak süregeldiğinde tatsızlaşır ve artık sonuç ve keyif vermez olur. Bu gelişim sürecini bazen bireysel olarak sürdürürüz, bazense bir webinarda veya canlı yayında dinleyici oluruz; öte yandan bu öğrenme deneyimini daha aktif ve katılımcı hale getirdiğimizde ve bir toplulukla gerçekleştirdiğimizde daha da çok büyürüz. Birbirimizden ilham alarak, daha önce hiç bakmadığımız bir taraftan bakma ihtimali buluruz, özellikle de zorlayıcı durumlarla karşılaştığımızda. Tam bu noktada, zorlayıcı mesleki pratikleri birlikte kolaylaştırmaya niyet eden Öğrenme Çemberlerine davetlisiniz.
Öğrenme Çemberleri, özellikle pandemi sürecindeki zorlayıcı süreçlerin ardından eğitimcilerin gelişim göstermek istediği alanlarda, güçlü sorular yoluyla birbirlerine destek olduğu derinlemesine keşif ve dayanışma seanslarıdır. Tek yönlü, pasif dinleme odaklı ve bireysel değil; diyalog halinde, katılımcı ve topluluk odaklı.
Öğrenme Çemberi Nasıl Çalışır?
Öğrenme çemberi belli aralıklarla (1 veya 2 hafta) online olarak bir araya gelen 6-8 kişilik eğitimci gruplarıdır. Bu çemberler her seferinde farklı katılımcılardan ve konulardan oluşabilir. Bir seans maksimum 1,5 saat sürer.
Çember üyelerinden iki şey beklenmektedir:
1- Sizi zorlayan ve derinleşmek istediğiniz bir konuya sahip olmak ve bunu paylaşmaya istekli olmak
2- Bir çember üyesinin paylaştığı konuya destek sunmaya istekli olmak
Öğrenme Çemberine Hangi Konularla Katılabilirsiniz?
Çevrimiçi öğrenmeyi ve eğitimde teknolojiyi konuştuğumuz, bu yöndeki pratiklerimizi geliştirmeye çalıştığımız bu süreçte ana odağımız öğrenmede teknoloji olacak. Kendiniz için gelişim alanı olarak gördüğünüz her hangi bir konuyla veya öğrenci/katılımcı gruplarıyla zorlandığınız konularla ilgili katılım sağlayabilirsiniz. Örneğin “Uzaktan eğitimde bazı öğrencilerimin/katılımcılarımın aktif katılımını sağlayamadım”, “Doğru teknolojik aracı seçerken zorlanıyorum”.
Öğrenme Çemberi Değerleri
Aktif dinleme ve katılım
Güçlü sorular sorma
Gelişim odaklılık
Dayanışma
Öğrenme Çemberi Akışı
Tanışma ve buz kırıcılar
Çember adımları ve prensiplerinde uzlaşma
Çemberin konusu için öneri paylaşımı ve oylama yoluyla konuyu belirleme
Konusu en çok oyla seçilmiş çember üyesinin konusunu çemberle paylaşması
Birlikte konuda derinleşme ve perspektif geliştirme
Paylaşım sahibinin farkındalık paylaşımı
Süre durumuna göre, süreci bir başka paylaşım sahibiyle tekrarlama
Nelerle ayrılıyoruz?
Eğer ilginizi çektiyse, katılım isteğinizi buradaki form aracılığı ile iletebilirsiniz.
1 Comment